Thursday, November 29, 2007

Documentarele - o atracţie pentru tineri?














Vineri, 23 noiembrie incepând cu orele 14 în cadrul Casei de Cultură "Mihai Ursachi" a avut loc avanpremiera fimului documentar "Baieţii răi" . Realizatorii acestui documnentar sunt Lucia Hossu-Longin cunoscuta autoare a Memorialului durerii si Stejărel Olaru, directorul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului în România.

După proiecţia documentariului a avut loc o dezbatere cu realizatorii filmului.În cadrul conferinţei cei doi au relatat cum au reuşit să facă documentarul, o poveste despre curaj, îndrazneală, vise, libertate, terorism şi crimă. O istorie adevarată din trecutul nostru recent, încă nepovestit pe de-â-ntregul.

In filmul documentar sunt prezentaţi trei baieţi care confiscă un autobuz de pasageri. Ţipete, ostateci, mult praf pe drum, gust de aventura… Ce, mai, tot tacamul!… Numai că, pentru ei, autobuzul e pasaportul spre libertate. Între seceră si ciocan, la Bucureşti, ostaşi, muncitori, ţărani defilează întru slava Partidului şi a celui mai iubit fiu al poporului. Între timp, undeva în Timiş, cei trei puştani hotarasc s-o rupă cu Republica Socialistă, cu festivitaţi de carton pentru conducătorii cui i-o vrea, cu umilinţa unei vieţi duse într-un sclavagism cu pretenţii de egalitate. Hotărăsc că tăcerea nu e de aur, că, de altfel, nici epocă!Tinereţea le dă aripi, iar entuziasmul le aduce o idee pe care o califică drept loz câstigator: o să deturneze un autobuz, o cursă plină de pasageri, o să ia ostateci, ca să forţeze grănicerii să-i lase să treacă frontiera. În autobuz sunt oameni… sunt copii… Organele de ordine n-o să le faca rău, sunt prea mulţi. N-o să tragă în ei.Şi au avut dreptate, n-au tras. Iar ei au ajuns vedete, însuşi comandantul suprem „s-a deranjat” pentru ei.

Filmul documentar a suscitat atenţia publicului de toate vârstele, iar în cadrul conferinţei întrebările au curs şir, deoarece fiecare persoană avea câte o nelămurire în legatură cu cele filmate. Documentarul prezentă o faptă reală petrecuta pe 23 august 1981, perioadă în care Nicolaie Ceausescu era la putere.

Deşi ,domnul Strejărel a părăsit sala înainte de sfârşitul conferinţei, cerându-şi scuze, doamna Lucia Hossu-Longin a făcut faţă întrebărilor publicului, chiar la început când toată lumea era uimită de cele vazute în cadrul documentarului, dumneaei a cerut i să i se adreseze măcar o întrebare , la care să răspundă. Ea a susţinut că a căutat informaţile pentru realizarea filmului împreună cu Strejărel Olaru, chiar a şi vorbit cu unul dintre cei care a luat parte la acest eveniment.

No comments: