Monday, March 5, 2007

Cu si despre scriitori (ne)canonici

Vasile Alecsandri, (21 July 1821-22 August 1890) was a Romanian poet, playwright, politician, and diplomat. He collected Romanian folk songs and was one of the principal animators of the 19th century movement for Romanian cultural identity and union of Moldavia and Wallachia.In 1850, he returned to a triumphant staging of his new comedy, "Chiriţa în Iaşi". He toured the Moldavian countryside, collecting, reworking, and arranging a vast array of Romanian folklore, which he published in two installments, in 1852 and 1853. The poems included in these two enormously popular collections become the cornerstone of the emerging Romanian identity, especially the ballads of "Mioriţa", "Toma Alimoş", "Mânăstirea Argeşului", and "Novac şi Corbul." His volume of original poetry, "Doine şi Lăcrămioare", further cemented his reputation.



Efectul de lectura . Efectul de spectacol la V.Alecsandri
Este foarte placut sa mergi la teatru si sa vezi o piesa, decat sa stai in fata televizorului . Aseara, am mers la Muzeul Literarurii ,si am vazut o piesa intitulata" Chirita" de Vasile Alecsandri. In rolul principal, al Chiritei a jucat renumitul actor Petrica Ciubotaru . Piesa a fost realizata cu ajutorului regizorului Ovidiu Lazar . In cadrul aceistui spectacol au avut loc mai multe reprezentatii din piesele lui V. Alecsandri cum ar fi :Sandu Napoila ultra-retrogradul, Paraponisitul, Gura-casca om politic , Barbul Lautarul si Chirita in voiaj.
Piesa a avut succes, iar publicul a fost de toate varstele . Dupa piesa am purtat un dialog cu cei doi, regizorul si actorul , cu referire la piesa jucata si nu numai . Am aflat foarte multe lucruri interesante despre viata pe scena , dar discutia s-a terminat inainte de a ne expune toate intrebarile, deoarece timpul a "zburat"foarte repede. Am ramas cu cateva intrebari, in minte pe care as vrea sa le le adresez celor doi:
1. Cum va simtiti cand publicul va aplauda si va sustine din toate punctele de vedere?
2. Este greu sa captezi atentia publicului pe timpul piesei ?
3.Daca ati fi nevoit sa jucati aceiasi piesa, in fata unui public, cu o mai mica capacitate de a va intelege? Cum ati face ?

Trebuie sa vedem lumea spectacolului , in special, lumea teatrului ca pe o provocare la cultura ,nu ca pe o impunere din parte profesorilor, de a merge la spectacol.Este adevarat ca unele opere ca si scriitorii, sunt foarte greu de inteles , dar trebuie sa vedem partea buna a lucrurilor ,si sa vedem totul ca pe o provocare .


Nu sunt de acord cu ceea ce sustine actorul şi regizorul Constantin Florescu "Televizorul şi, mai nou, internetul sunt pe cale să ştranguleze spectacolul de teatru şi filmul de artă. Lucrurile de calitate ajung greu la publicul larg sau publicul la ele." deoarece atat calculatorul si televizorul, redau informatii utile tinerilor.Daca iubesti cu adevarat lumea spectacolului, nimeni iti poate impune ce sa faci . Colectivul in cadrul caruia ma aflu si eu, mergem la teatru si citim toate cartile care ni se par interesante . Nimeni nu te poate obiga ce sa faci , si daca esti pasionat de carte si teatru, niciodata nu o sa renunti la ele. Nici macar cei din jur nu iti pot impune acest lucru, deoarece este alegerea ta.


2 comments:

Blog do Mario Mello said...

Hi

I just want say hello from brazil..

Bye

Mario
http://blogdomariomello.blogspot.com

ales121212 said...

Completeaza cu imagini sugestive Dashboard-ul